Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Το ξύπνημα

Της Αlisa Rutherford-Fortunati:

Τα τελευταία 6 χρόνια που ήμουν χορτοφάγος, το να γίνω αυστηρά χορτοφάγος (vegan) μου φαινόταν ένα μικρό βήμα πιο πέρα. Ο βεγκανισμός ήταν κατά την άποψή μου το αδερφάκι της χορτοφαγίας, κοντά το ένα με το άλλο, αλλά με μια ταραχώδη σχέση. Πριν από 5 μήνες που έγινα αυστηρά χορτοφάγος, άρχισα να καταλαβαίνω πόσο μακρινές είναι αυτές οι δύο έννοιες και γιατί συνεχίζει να υπάρχει ένταση μεταξύ τους.
Υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους αρχικά έγινα χορτοφάγος, συμπεριλαμβανομένου των ηθικών ,πνευματικών και σχετικών με την υγεία θεμάτων. Αλλά κατά βάθος, έγινα χορτοφάγος γιατί ήθελα να βγάλω την υποκρισία από την ζωή μου. Εάν δεν ήθελα να σκοτώσω τα ζώα που έτρωγα, τότε γιατί τα έτρωγα;
Για μένα δεν ήταν δύσκολο να κόψω το κρέας. Απλά πρόσθεσα περισσότερο φασόλια, φακές, μη-επεξεργασμένα δημητριακά και λαχανικά. Μαζί με τα 10 κιλά που έχασα υιοθετώντας αυτό το στυλ ζωής, άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα για την επίδραση που είχα στο περιβάλλον και τα ζώα.
Το να είμαι ο μόνος χορτοφάγος στην οικογένειά μου δεν ήταν πάντα εύκολο αλλά αισθανόμουν ότι μπορούσα να περπατάω με το κεφάλι ψηλότερα... Να περπατήσω, εννοείται, με το μπουφάν από πούπουλα και τα δερμάτινα παπούτσια, τρώγοντας με ευχαρίστηση το ελληνικό γιαούρτι μου και την ομελέτα μου.
Μερικοί ίσως πούνε πως δεν ήμουν αληθινά χορτοφάγος επειδή στην πραγματικότητα ακόμα φορούσα δέρμα, και δεχόμουν στην ζωή μου τα ζωικά προϊόντα ως αναπόφευκτους συμβιβασμούς. ‘Ήταν πολύ “δύσκολο” να βρω ικανοποιητικά παπούτσια, ήταν πολύ δύσκολο να βγάλω από την δίαιτα μου και την ζωή μου το τυρί, τα αυγά, το μέλι και άλλα ζωικά προϊόντα. Κι αν έπρεπε να ταξιδέψω; Και τι θα γινόταν εάν οι φίλοι μου με καλούσαν για δείπνο; Εάν θα πήγαινα σε ένα εστιατόριο; Θα έπαιρνα αρκετές πρωτεΐνες εάν ήμουν αυστηρά φυτοφάγος; Αρκετές βιταμίνες;’ Ήμουν γεμάτη αβάσιμες δικαιολογίες για τις επιλογές μου.
Έπειτα, πριν από έξι μήνες , άρχισα να δουλεύω εθελοντικά μέσω του WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) σε μια μικρή γαλακτοπαραγωγική φάρμα στην Ιταλία. Ήθελα να καταλάβω περισσότερα για την προέλευση της τροφής μου και πόση δουλειά χρειαζόταν για να παραχθεί. Η εργασία στην γαλακτοπαραγωγική φάρμα δεν με μετέτρεψε σε αυστηρά χορτοφάγο, αλλά με έκανε να καταλάβω ότι εφόσον πίνεις γάλα, τα ζώα πεθαίνουν για σένα. Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει στα αρσενικά μοσχαράκια που γεννιούνται για να κάνουν τις αγελάδες να παράγουν γάλα; Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει σε μια γαλακτοπαραγωγική αγελάδα όταν γερνάει; Ή όταν αρρωσταίνει;
Ακόμη και μετά από αυτή την εμπειρία τίποτα δεν έγινε.
Έπειτα πήγα σε ένα βιοδυναμικής καλλιέργειας αμπέλι που είχε και λαχανόκηπους, κοτόπουλα, πρόβατα και αγελάδες. Για το γεύμα μας πηγαίναμε να μαζέψουμε τη σαλάτα μας και μετά στο κοτέτσι για να αρπάξουμε κανένα αυγό. Ποτέ δεν είχα ακούσει τόσο τσιριχτό θρήνο όσο όταν έπαιρνα τα αυγά από την φωλιά μιας κότας την ώρα που επιχειρούσε να φωλιάσει. Έψαχνε για τα αυγά της για πάνω από μια ώρα και περιπλανιώταν μπερδεμένη και κακαρίζοντας συνέχεια. Δεν ήταν μόνο αυτό που ράγισε την καρδιά μου αλλά η πραγματικότητα ότι συχνά οι κόκορες πουλιόταν σαν κρέας αλλά και ότι τα αρσενικά πουλιά πολτοποιούνται ζωντανά στα ορνιθοτροφεία. Εάν τρως αυγά, ζώα πεθαίνουν για σένα.
Ακόμη και τότε, τίποτα δεν εμπεδώθηκε.
‘Έπειτα, ξαφνικά, η μητέρα μιας φίλης μου έστειλε ένα e-mail για την αυστηρά χορτοφαγική κηπουρική και πρότεινε να τσεκάρω το Gentle World’s Vegan Education Center and Intentional Community όταν θα ήμουν στην Ζηλανδία. Σκέφτηκα « τι στο καλό, γιατί όχι μια εβδομάδα στο Κέντρο και να μάθω καινούργιους τρόπους καλλιέργειας;» Όταν πήρα τη απόφαση, η μητέρα μου που ταξίδευε μαζί μου στη Ζηλανδία με ρώτησε «Σκέφτεσαι να γίνεις αυστηρά χορτοφάγος;» Απάντησα με το στόμα γεμάτο με ψημένο σάντουιτς με τυρί «Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά μάλλον όχι»
Όμως τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην ιδιοκτησία του Ευγενικού Κόσμου η ιδέα μου όσον αφορά τους αυστηρά χορτοφάγους άρχισε να διαλύεται. Αυτοί δεν ήταν οι κοκκαλιάρηδες, μαλθακοί, υποτονικοί, βρώμικοι χίπις με τους οποίους πήγαινα μαζί στο κολέγιο (Χωρίς να θέλω να θίξω κανένα, πολλοί νέοι αυστηρά χορτοφάγοι που συντηρούνται με τηγανιτές πατάτες και τσιγάρα κάνουν ζημιά στην αυστηρά χορτοφαγία). Τα πρόσωπα των μελών της κοινότητας του Ευγενικού Κόσμου έλαμπαν. Παρακολουθούσα με θαυμασμό καθώς ένα από τα γηραιότερα μέλη πέρασε κρατώντας μια σκάλα 3,5 μέτρων στο ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του σαν να ήταν ένα τίποτα. Το φαγητό ήταν υπέροχο και δεν υπήρχαν κανένα ζωικό προϊόν στο χώρο.
Ξαφνικά οι δικαιολογίες μου φαινόταν ανυπόστατες, οι «δυσκολίες» ασήμαντες σε σχέση με τις ζωές και τον πόνο που οι αυστηρά χορτοφαγικές επιλογές γλιτώνουν. Μετά από κανά δύο μέρες μια φίλη από την κοινότητα μου ζήτησε να δούμε το “Earthlings’’ - ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την κακοποίηση που τα ζώα δέχονται στο πλανήτη μας, με τη διήγηση του Joaquin Phoenix - και κάθισα να το δω μαζί της. Τελείωσα το ντοκιμαντέρ με δάκρυα, αηδιασμένη, πεπεισμένη ότι δεν μπορεί να υφίσταται μη χορτοφάγος φιλόζωος, και 100% αυστηρά χορτοφάγος. ‘Ίσως 100% διατροφικά αυστηρά χορτοφάγος και 60% αυστηρά χορτοφάγος στη δράση και στην φιλοσοφία.
Η αυστηρά χορτοφαγία είναι κατά πολλούς τρόπους μια εξέλιξη, όχι μόνο μια διατροφική επιλογή, αλλά μία ολοκληρωτικά διαφορετική άποψη. Όπως είπε και ένας εθελοντής του Ευγενικού Κόσμου: «δεν μπορεί να είσαι μία αυστηρά χορτοφάγος και μία όχι – ή είσαι βίγκαν, ή όχι»
Κοιτάζοντας τα τελευταία 27 χρόνια της ζωής μου, διερωτώμαι πως και μου πήρε τόσο καιρό να σταματήσω να είμαι τεμπέλα και να ζήσω τη ζωή μου όπως πάντα έλεγα ότι ήθελα: με αγάπη, με ευγένεια και ειλικρίνεια.
Εάν έχεις τις ίδιες απορίες που έχω, αν ισχυρίζεσαι ότι είσαι ζωόφιλος, πως αγαπάς το περιβάλλον , ότι είσαι ένας υγιεινιστής ή κάποιος που ευγενικά απομακρύνεις αγριομέλισσες από το σπίτι αντί να τις συντρίβεις στο πάτωμα, ίσως είναι καιρός να διερωτηθείς γιατί δεν είσαι αυστηρά χορτοφάγος και ποιες είναι οι δικαιολογίες.

Η Alisa Rutherford-Fortunati είναι vegan καλλιεργητής και επιμορφώτρια στον «Ευγενικό Κόσμο»-μια διεθνή παγκόσμια κοινότητα αυστηρών χορτοφάγων και μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος στο να διδάσκει τους ανθρώπους σχετικά με το να γίνει κάποιος αυστηρά χορτοφάγος. Επισκεφτείτε την σελίδα www.GentleWorld.org για περισσότερες πληροφορίες.

Μετάφραση: vegans of Thessaly

ωμό κακάο

Το κακάο είναι οι σπόροι του τροπικού φρούτου του ομώνυμου δένδρου, που καλλιεργείται στην Κεντρική και Λατινική Αμερική και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται κάτω από σκιές υψηλότερων δένδρων και η συλλογή του ώριμου καρπού τους γίνεται τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο. Το επιστημονικό όνομα Theobroma cacao στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει «τροφή των θεών» και στην αρχαιότητα, λόγω της μεγάλης αξίας τους, χρησιμοποιήθηκαν από τους Αζτέκους σαν νόμισμα για τις εμπορικές συναλλαγές τους. «Οι αποφλοιωμένοι σπόροι του κακάο, MONO στην ανεπεξέργαστη (ωμή) μορφή τους, θεωρούνται σήμερα μια νέα δημοφιλής θρεπτική τροφή.»

Το κακάο χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν αντισηπτικό για εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και μολύνσεις του δέρματος και των ματιών, όσο και σαν διουρητικό στην αντιμετώπιση οιδημάτων και κατακράτησης υγρών.

Χαρακτηριστικά:
• Η πλουσιότερη τροφή της φύσης σε μαγνήσιο.
• Η πλουσιότερη φυσική πηγή χρωμίου.
• Μία από τις υψηλότερες πηγές ψευδαργύρου και χαλκού.
• Πιθανόν η πλουσιότερη τροφή της φύσης σε μαγγάνιο και σίδηρο.
• Μία από τις υψηλότερες φυσικές πηγές βιταμίνης C (η επεξεργασμένη σοκολάτα δεν περιέχει βιταμίνη C επειδή η θερμότητα την καταστρέφει).
• Περιέχει, επίσης, ασβέστιο, κάλιο, θείο, βήτα-καροτίνη, λινολεϊκό οξύ, λιπάση και πρωτεϊνη.
• Είναι πλούσιο σε λιπαρά (15-40%).
• Προκαλεί αίσθημα χαράς και ευεξίας.
• Παρότι περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δεν επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως όταν είναι επεξεργασμένο (ψημένο ή βρασμένο).
• Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιοφλαβονοειδή) τα οποία προστατεύουν από βλάβες στο DNA, ιογενείς βλάβες, καρκίνο, δερματοπάθειες κτλ.

Τα ωμά φασόλια κακάο είναι καλύτερα γιατί δεν υπόκεινται σε κανενός είδους επεξεργασία, ενώ καλή είναι και η ωμή σκόνη κακάο που παράγεται με ψυχρή σύνθλιψη.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ζέα, ένα ελληνικό δημητριακό που ξεχάστηκε


Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12.000 χρόνια π.χ.
Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα
Χαρακτηρίζεται απο την "all dente" υφη τους, χορταστικό, και ευκολοχώνευτο.
Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα.
Μονο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν επίσης και προβιοτικές ιδιότητες.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και άλλων νόσων του γαστρεντερικού, αλλά και με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Τα δημητριακά Ζεας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Μούρα acai

Το φρούτο με τους περισσότερους οπαδούς στο χώρο της υγείας και του αθλητισμού! Φύεται στα δάση του Αμαζόνιου ανάμεσα στα σύνορα Κολομβίας και Βραζιλίας.

Το ACAI είναι πράγματι ένα μοναδικό δώρο της μητέρας Γής.

Έχει μια πλούσια γεύση, κάτι ανάμεσα σε μαύρο μούρο και κακάο, περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά (περισσότερα από τα blueberries και το ρόδι), Ω9 λιπαρά οξέα (όπως η ελιά), πρωτείνη και φυτικές ίνες. Εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το ACAI περιέχει ανθοκυανίνες που είναι τα ίδια αντιοξειδωτικά που χαρακτηρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού.

Τι περιέχει;
1) Αξιοσημείωτη πηγή αντιοξειδωτικών (ανθοκυανίνες), που βοηθούν στην επιβράδυνση του γήρατος.
2) Ω9, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα με τέλεια αρμονία και αναλογία.Τα βασικά λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.
3) Τέλεια ισορροπία βασικών αμινοξέων και μετάλλων απαραίτητα για ανάπλαση των μυικών ινών, αλλά και ως βοήθεια στην απώλεια βάρους.
4) Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Β
5) Το πλουσιότερο φρούτο σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία
6) Περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκοζαμίνης (κατάλληλη για όσους πάσχουν από προβλήματα αρθρώσεων)

Το ACAI έχει μεγάλη ιστορία χρήσης σε όλη την Λατινική Αμερική και σερβίρεται στις παραλίες της Βραζιλίας με την μορφή τονωτικού ροφήματος σε "σφηνάκι". Σήμερα χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο στα παγωτά, στα καλλυντικά, στα ψωμιά ή σε σε γκουρμέ συνταγές πολυτελών εστιατορίων.

Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια άρχισε να κερδίζει παγκόσμια αναγνώριση, μετά το δημοφιλές βιβλίο του Dr. Nicholas Perricone πάνω στην αντιγήρανση. Σύμφωνα με τον Dr. Perricone το ACAI κατατάσσεται πρώτο στην λίστα τροφίμων που συστήνει σε όσους θέλουν να δείχνουν και να αισθάνονται νεώτεροι, να απολαμβάνουν υγεία και να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρατος.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 1-3 κουτ.γλυκού σε φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών (πορτοκάλι, μήλο, καρότο κ.α.) ή σε οποιοδήποτε smoothie.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ταχίνι, μία υγιεινή και θρεπτική επιλογή

Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.
Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία



Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.
Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (της ολικής και της ‘κακής’).
Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό (Yale J Biol Med. 2006).
Η βιταμίνη Ε που περιέχεται (σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο), δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού. Διαθέτει επίσης αντικαρκινική δράση (Ca μαστού) και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson). Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

iatronet.gr

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο ΟΗΕ προτρέπει σε παγκόσμιο κίνημα διατροφής χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά

ecolarissa.comFelicity Carus, guardian.co.uk

Η μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Κτηνοτροφικό αγρόκτημα βοοειδών, στο Mato Grosso της Βραζιλίας. Φωτογραφία: Daniel Beltra/Greenpeace

Μία παγκόσμια αλλαγή προς μια βέγκαν διατροφή (αυστηρή χορτοφαγία*) είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λέει μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τον προβλεπόμενο αριθμό των 9,1 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2050, τα δυτικά γούστα για διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μη βιώσιμα, λέει μία έκθεση της διεθνούς επιτροπής για την αειφόρο διαχείριση των πόρων από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Λέει: «Οι επιπτώσεις από την αγροκτηνοτροφία αναμένεται να ενταθούν δραματικά επειδή η πληθυσμιακή μεγέθυνση θα αυξήσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αντίθετα με τα ορυκτά καύσιμα, είναι δύσκολο να αναζητήσουμε εναλλακτικές: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Μία σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν δυνατή μόνο με μια ουσιαστική, παγκόσμια αλλαγή διατροφικών συνηθειών, μακριά από τα ζωικά προϊόντα».
Ο καθηγητής Έντγκαρ Χέρτουιτς, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης είπε: «Τα ζωικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από την παραγωγή κατασκευαστικών υλικών, όπως η άμμος ή το τσιμέντο, τα πλαστικά ή τα μέταλλα. Η βιομάζα και τα χωράφια που προορίζονται μόνο για κτηνοτροφία προκαλούν τόση ζημιά όσο η καύση των ορυκτών καυσίμων».
Αυτή η προτροπή ακολουθεί την περσινή συμβουλή του Σερ Νίκολας Στερν, πρώην συμβούλου της κυβέρνησης των Εργατικών στα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής. Ο Δρ Ραχέντρα Πατσάουρι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), επίσης πρότεινε στον κόσμο να περνάνε μία μέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας, για να περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα.
Η επιτροπή των ειδικών βαθμολόγησε προϊόντα, πόρους, οικονομικές δραστηριότητες και μεταφορές ανάλογα με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η αγροκτηνοτροφία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, γιατί και τα δύο αυξάνονται ταχύτατα με την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρουν.
Ο Έρνστ φον Βαϊτσέκερ, περιβαλλοντολόγος επιστήμονας που συμπροέδρευσε της ομάδας, είπε: «Η αύξηση του πλούτου προκαλεί μια μεταστροφή των διατροφικών συνηθειών προς το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – τα κοπάδια τώρα καταναλώνουν μεγάλο μέρος από τις παγκόσμιες καλλιέργειες και κατά τεκμήριο ένα μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού, των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων».
Και η ενέργεια και η αγροκτηνοτροφία χρειάζεται να αποσυνδεθούν από την οικονομική ανάπτυξη, γιατί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυξάνονται περίπου 80% με το διπλασιασμό του εισοδήματος, αναφέρει η έκθεση.
Ο Ακίμ Στάινερ, γενικός υπογραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και διευθύνων σύμβουλος του UNEP, λέει: «Η αποσύνδεση της ανάπτυξης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, είναι η νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε έναν κόσμο αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων, αυξανόμενων εισοδημάτων, αυξανόμενων καταναλωτικών απαιτήσεων και τη μόνιμη πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχιας».
Η επιτροπή, η οποία βασίστηκε σε πολυάριθμες μελέτες συμπεριλαμβανομένης της Χιλιετούς Αξιολόγησης του Οικοσυστήματος, αναφέρει τις εξής πιέσεις στο περιβάλλον σαν κυβερνητικές προτεραιότητες παγκοσμίως: κλιματική αλλαγή, αλλαγή των ενδιαιτημάτων, σπάταλη χρήση του αζώτου και του φωσφόρου στα λιπάσματα, υπερ-εκμετάλλευση των αλιευμάτων, των δασών και άλλων πόρων, είδη-«εισβολείς», μη ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, έκθεση σε μόλυβδο, αστική ατμοσφαιρική ρύπανση και έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια λόγω επαγγέλματος.
Η αγροκτηνοτροφία, ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου, λέει η έκθεση, η οποία προγραμματίστηκε να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο.
Την περασμένη χρονιά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% παγκοσμίως μέχρι το 2050 για να θρέψει τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη. Η επιτροπή λέει ότι τα οφέλη μιας αποδοτικότερης γεωργίας, θα υπερκεραστούν από την προβλεπόμενη πληθυσμιακή αύξηση.
Ο καθηγητής Χέρτουιτς, ο οποίος είναι συγχρόνως ο διευθυντής του προγράμματος βιομηχανικής οικολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες – όπου θα λάβει χώρα μεγάλο μέρος από αυτή την πληθυσμιακή αύξηση – δεν πρέπει να ακολουθήσουν το δυτικό πρότυπο της αυξανόμενης κατανάλωσης: «Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο μας. Αλλά είναι δικό μας καθήκον να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες, για παράδειγμα, σε ανανεώσιμη ενέργεια ή μεθόδους άρδευσης».


Η μετάφραση έγινε από το μέλος του μεταφραστικού project του Tvxs, Ανθή Κ. (TV Χωρίς σύνορα)

*Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (veganism) - γνωστή και ως 'καθαρή' χορτοφαγία - είναι μία φιλοσοφία ή/και ένας τρόπος ζωής που αποφεύγει τη χρήση ζώων ή ζωϊκών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωϊκών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) όπως και προϊόντα απο γούνα, μαλλί, κόκκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλια και άλλες ζωϊκές πηγές - διαβάστε αναλυτικότερα στη Βικιπαίδεια

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Αμάρανθος

Ο αμάρανθος συγκεντρώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λυσίνης, ένα αμινοξύ που δεν παράγεται από το σώμα και που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο δημητριακό.
Η λυσίνη κάνει την πρωτεϊνη του αμάρανθου εξαιρετικά πολύτιμη καθώς ωφελεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση. Είναι πλούσια σε ασφαλή λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ, λινολενικά οξέα), μέταλλα, μαγνήσιο, σίδηρο,ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.
Ακόμα η λυσίνη παράγει την καρνιτίνη, ένα συστατικό που βοηθά τα κύτταρα να ελευθερωθούν από λίπος και τοξίνες καθώς τους μεταφέρει τα ωφέλιμα στοιχεία της λυσίνης.
Είναι ένα παραμελημένο δημητριακό και σχετικά άγνωστο. Τόσο ωφέλιμο όμως!
Καλλιεργείται κυρίως στην λατινική Αμερική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ινκας πίστευαν ότι ο μικροσκοπικός, χρυσαφένιος αυτός σπόρος είχε υπερφυσικές δυνάμεις καθώς τους έδινε την αίσθηση του χορτασμού και άρα της αντοχής για πολλές ώρες!

Και μία συνταγή:
Σαλάτα Αμάρανθου (τίποτα δεν πάει χαμένο)
Υλικά:
1 κούπα αμάρανθος
3 κούπες νερό
1 παντζάρι (τον βολβό) ξεφλουδισμένο
1 μπρόκολο (χρησιμοποίησα το κυρίως μέρος χωρίς τα μπουκετάκια)
μερικά μανιτάρια αγαρικά (χρησιμοποίησα τα κοτσανάκια τους)
ελαιόλαδο
αλάτι
λίγη κάπαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε το παντζάρι, το μπόκολο και τα μανιτάρια να βράσουν. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και βράζουμε τον αμάρανθο μέχρι να απορροφήσει το νερό του, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα δοχείο και ανακτεύουμε με τον αμάρανθο. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και αν θέλουμε λίγη κάπαρη.
Σημείωση: Χρησιμοποίησα μέρη του μπρόκολου και των μανιταριών, επειδή μου είχαν περισέψει από άλλες συνταγές. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

aromacooking blogspot.com
sintagoulis.gr/tag
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...