Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για υγιεινά βίγκαν μαγειρέματα



Το να είσαι βίγκαν δε συνεπάγεται αυτόματα ότι τρέφεσαι υγιεινά. Βίγκαν είναι κι οι τηγανιτές πατάτες, βίγκαν είναι και η πίτα γύρο (με πατάτες, ντομάτα, μουστάρδα εννοώ - όχι κρέας) και ένα γλυκό του κουταλιού τίγκα στη ζάχαρη. Δεν βοηθάνε, όμως, στη διατήρηση της καλής υγείας.

Πως, λοιπόν, μαγειρεύει ένας βίγκαν που θέλει να τρέφεται σωστά;

Να μερικές συμβουλές:

  • ότι τηγανίζεται μπορεί και να ψηθεί. 1) Θέλεις τη γεύση της τηγανιτής πατάτας αλλά όχι τη λαδίλα; Κόβεις πατάτες σε λεπτές φέτες κι απλώνεις σε σχάρα πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνεις στους 200 βαθμούς και με αέρα αν έχει ο φούρνος σου. Αφού είναι έτοιμες βάζεις σε πιάτο και περιχύνεις με λίγο ωμό λάδι και λίγο αλάτι 2) όλα τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια και μπιφτέκια μπορούν με την προσθήκη λίγου ελαιόλαδου στη ζύμη να ψηθούν στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα. 3) Λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές κλπ μπορούν να ψηθούν σε γκριλ.
  • αντί να τσιγαρίσεις ή να σοτάρεις σε λάδι μπορείς να σοτάρεις ελαφρώς μέσα σε λίγο νερό. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις συνταγές.
  • τα λαχανικά και το ρύζι είναι πιο υγιεινά και νόστιμα στον ατμό. 
  • τα περισσότερα λαχανικά τρώγονται ευχάριστα ωμά (ίσως και πιο ευχάριστα απ' ότι βραστά ή στον ατμό). Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το παντζάρι (ο βολβός κυρίως), το σπανάκι, η γλυκοπατάτα, οι πιπεριές, κ.α. είναι πεντανόστιμα και σαφώς πιο υγιεινά όταν είναι ωμά μέσα σε σαλάτα ή ακόμη και σε ωμοφαγικές σούπες ή χυμούς (ειδικά το παντζάρι).
  • νοστιμιά στο φαγητό δε δίνει μόνο το αλάτι. Τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το λεμόνι δίνουν αρκετή ή και περισσότερη νοστιμιά. Εξάλλου όλα τα λαχανικά έχουν από τη φύση τους αλάτι. Π.χ. στο σπανακόρυζο το αλάτι είναι περιττό. Έχει άνηθο και πιπέρι κι αν στο πιάτο προσθέσεις λεμόνι η γεύση είναι θεσπέσια. Το ίδιο ισχύει για τις σαλάτες. Το λεμόνι φτάνει για να δώσει γεύση στα λαχανικά. Αν θέλετε κάτι επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε κάποια σος με αβοκάντο ή ταχίνι. Αν, παρ' όλα αυτά, θέλετε αλάτι, προτιμήστε ακατέργαστο θαλασσινό (από καταστήματα βιολογικών) και ροζ αλάτι Ιμαλαΐων.
  • το ελαιόλαδο πάντα να μπαίνει ωμό στο πιάτο. Ή προς το τέλος του φαγητού. Για ακόμη καλύτερη ποιότητα, προτιμήστε ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης.
  • η ζάχαρη, ειδικά η λευκή, θα πρέπει να εκλείψει από το σπίτι. Προτιμήστε άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως ωμή ζάχαρη καρύδας, σταφυλόμελο, συκόμελο, σιρόπι σφένδαμου, αγαύη ή ακόμη καλύτερα αποξηραμένα φρούτα όπως χουρμάδες στην παραγωγή των γλυκών.
  • αποφυγή των σιτηρών (και αλεύρων) που περιέχουν γλουτένη. Είναι πλέον γνωστό πως η γλουτένη (πρωτεΐνη που βρίσκουμε σε κάποια σιτηρά όπως μαλακό σιτάρι, κριθάρι) είναι υπεύθυνη για αλλεργία και δυσανεξία. Πρέπει να την αποφεύγουν όχι μόνο όσοι έχουν δυσανεξία σ' αυτή ή προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, αλλά όλοι, όσο μπορούμε περισσότερο. Έτσι, λοιπόν, να προτιμάτε αλεύρι και προϊόντα ντίνκελ, ζέας, βρώμης, τα οποία έχουν μικρότερη ποσότητα γλουτένης ή ακόμη καλύτερα αλεύρι/προϊόντα ρυζιού, καλαμποκιού, φαγόπυρου, κεχριού, κινόας και αμάρανθου τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη.
  • το επεξεργασμένο αλεύρι σόγιας (ειδικά μη-βιολογικής) από το οποίο παρασκευάζεται κιμάς και κεμπάπ σόγιας καλό είναι να αποφεύγονται. Είναι τέτοια η επεξεργασία τους που ουδεμία σχέση έχουν με φυσικό προϊόν. Αντίθετα τα φασόλια σόγιας και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά όπως τόφου, οκάρα, και ειδικά τα ζυμωμένα προϊόντα όπως μίσο, νάττο, σάλτσα σόγιας, ταμάρι, τέμπε είναι σαφώς καλύτερα για την υγεία. Πάντα με προσοχή, βιολογικά και όχι σε μεγάλες ποσότητες.
  • τα επεξεργασμένα, τυποποιημένα τρόφιμα γενικώς σε όσο πιο μικρή ποσότητα γίνεται. Μπορεί να είναι τέλειο σε γεύση το τάδε φυτικό τυρί που αγοράσατε, δεν παύει, όμως, να είναι επεξεργασμένο με πιθανώς κορεσμένα λιπαρά, φοινικέλαιο, πολλά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Εξάλλου, οτιδήποτε υπάρχει στο εμπόριο μπορεί να φτιαχτεί και στο σπίτι πιο απλά, με λιγότερο αλάτι, καλύτερης ποιότητας λάδι και μηδέν συντηρητικά. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τη χαρά που νιώθεις όταν δημιουργείς..  χρειάζεται;

Και μην ξεχνάτε... όπως στη ζωή έτσι και στην μαγειρική δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που λάβαμε

Τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων ξεπέρασαν τα 100 στη Δυτική Μακεδονία – Κλείνουν τα εκτροφεία στις άλλες χώρες και τα ανοίγουν στην Ελλάδα
2014.02.04
Με αφορμή την συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών υπέρ του κλάδου της γούνας, την πρόσφατη κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα γουνοποιητικά προϊόντα αλλά και τη γενικότερη στάση Ευρωπαϊκών χωρών που είτε απαγόρευσαν είτε βρίσκονται σε πορεία απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, σε συνδυασμό με την αντίδραση Ευρωπαίων πολιτών για την παραγωγή γούνας που οδηγεί τους ξένους εκτροφείς στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100 στη Δυτική Μακεδονία, η Κίνηση Για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας και η Πρωτοβουλία Πολιτών «Η Καστοριά Λέει Όχι στην Γούνα», έστειλαν κοινή επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Στην επιστολή τους ζητούν την άμεση διακοπή κάθε επενδυτικού σχεδίου που αφορά ίδρυση νέου εκτροφείου ή επέκταση υφιστάμενου, τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης προς τον κλάδο της γούνας,  την απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, και την σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στη Δυτική Μακεδονία.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουν ότι θα σταθούν δυναμικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της γουνοποιίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την καταστροφική ανάπτυξη της βιομηχανίας της γούνας, όσο και με εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι καθοδηγούνται σε λάθος δρόμους εισπράττοντας κούφια λόγια και ψεύτικες ελπίδες από μία ηγεσία που επιλέγει να δράσει εξυπηρετώντας όχι τα μακροχρόνια συμφέροντα της περιοχής και των πολιτών, αλλά τα συμφέροντα του κυκλώματος της γούνας.

Στην επιστολή αναφέρονται:
  • Οι βάναυσες μέθοδοι θανάτωσης των ζώων και τα διάφορα προβλήματα ευζωίας που προκύπτουν από την εκτροφή τους τα οποία παραμένουν άλυτα, αφού τα ζώα αυτά, επί της ουσίας παραμένουν άγρια, και δεν προσαρμόζονται στο περιβάλλον αιχμαλωσίας των εκτροφείων με αποτέλεσμα να υποφέρουν σημαντικά από τον εγκλεισμό σε κλωβούς, να τρελαίνονται, να οδηγούνται στον κανιβαλισμό ή ακόμα να τρώνε τα ίδια τους τα άκρα, ενώ πολλά ζώα υποφέρουν από μολύνσεις, ασθένειες και πολλά άλλα.
  • Οι επιπτώσεις τόσο από την εκτροφή όσο και από την επεξεργασία των γουνοδερμάτων στο περιβάλλον, το ενεργειακό κόστος του κλάδου της γούνας και η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
  • Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα με την αποδυνάμωση ή ακόμα και την εξαφάνιση διαφόρων ειδών, την εισαγωγή ξενικών ειδών στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις για τις γύρω δραστηριότητες του ανθρώπου.
  • Οι αντιδράσεις κατοίκων, τοπικών παραγόντων και οργανώσεων για τη λειτουργία των εκτροφείων σε άλλες χώρες.
  • Η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
  • Η απαγόρευση πώλησης γούνας σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
  • Η εκμετάλλευση των εργαζομένων από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες και οι άθλιες συνθήκες εργασίας των γουνεργατών που με την πάροδο των χρόνων οδηγούν στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. 
  • Οι προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης της γούνας και η ποικιλότητα των επιρροών που δέχεται ο κλάδος και που οδήγησαν τα περασμένα έτη τη γούνα σε έντονη κρίση και η αβεβαιότητα που διακατέχει τη γουνοποιία.
  • Η κυριαρχία του κυκλώματος της γούνας που προκάλεσε την εμφάνιση του φαινομένου της μονοδιάστατης ενασχόλησης με την γουνοποιία στην περιοχή, με αποτέλεσμα την υψηλή ανεργία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τα χαμηλά εισοδήματα, και την υποτυπώδη ανάπτυξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
  • Οι εναλλακτικές ανάπτυξης της περιοχής και η ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην αειφορική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, στην σηµαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση του εισοδήµατος τους,  στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στο σεβασμό των ζώων, δύο παραγόντων που κρίνονται πλέον σημαντικοί για τους Έλληνες πολίτες και η πολιτεία οφείλει να τους λάβει υπόψη της.
    Ολόκληρη η επιστολή εδώ: (https://app.box.com/s/sje0fam9dlowdzlz3z7p)


    Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας (ΚΙ.Κ.Ε.Γ.)
    Πρωτοβουλία Πολιτών «Η Καστοριά Λέει Όχι στην Γούνα»

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...