Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Οι 6 αρχές της θέσης των δικαιωμάτων των ζώων

1. Η θέση των δικαιωμάτων των ζώων υποστηρίζει ότι όλα τα αισθανόμενα όντα, ανθρώπινα ή μη ανθρώπινα, έχουν ένα δικαίωμα: το βασικό δικαίωμα να μην αντιμετωπίζονται ως ιδιοκτησία των άλλων.
2. Η αναγνώρισή από εμάς αυτού του ενός βασικού δικαιώματος σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε, και όχι απλά να ρυθμίσουμε, τη θεσμοποιημένη εκμετάλλευση ζώων -γιατι αυτή θεωρεί ότι τα ζώα είναι η ιδιοκτησία των ανθρώπων. 
3. Όπως ακριβώς απορρίπτουμε το ρατσισμό, το σεξισμό, τη διάκριση σε βάρος των ηλικιωμένων, και τη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων, έτσι απορρίπτουμε και τον σπισισμό (τη διάκριση σε βάρος των άλλων ειδών - speciesism). Το είδος (species) ενός αισθανόμενου όντος δεν είναι ένας άλλος λόγος για να αρνηθούμε τη προστασία αυτού του βασικού δικαιώματος από όσο η φυλή, το φύλο, η ηλικία, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι λόγος για να αρνηθούμε την ιδιότητα μέλους στην ανθρώπινη ηθική κοινότητα σε άλλους ανθρώπους.
4. Αναγνωρίζουμε ότι δεν θα καταργήσουμε σε μία νύχτα τη θέση ιδιοκτησίας των μη ανθρώπινων ζώων, αλλά θα υποστηρίξουμε μόνο εκείνες τις εκστρατείες και θέσεις που προωθούν ρητά την ατζέντα αυτών που είναι υπέρ της κατάργησης της εκμετάλλευσης των ζώων. Δεν θα υποστηρίξουμε τις θέσεις που ζητούν την υποθετικά "βελτιωμένη" ρύθμιση (με κανονισμούς) της ζωικής εκμετάλλευσης. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε εκστρατεία προωθεί το σεξισμό, το ρατσισμό, τη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων ή άλλες μορφές διάκρισης ενάντια στους ανθρώπους.
5. Αναγνωρίζουμε ότι το σημαντικότερο βήμα που ο καθένας από εμας μπορεί να κάνει προς την κατάργηση (της εκμετάλλευσης των ζώων) είναι να υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής και να ενημερώσει/εκπαιδεύσει και άλλους σχετικά με την καθαρή χορτοφαγία (veganism). Η καθαρή χορτοφαγία είναι η αρχή της κατάργησης που εφαρμόζεται στην προσωπική ζωή κάποιου και η κατανάλωση οποιουδήποτε κρέατος, πτηνών, ψαριών, ή γαλακτοκομικών προϊόντων, ή και το φόρεμα ρούχων ή η χρήση ζωικών προϊόντων, είναι ασυμβίβαστη με την προοπτική της κατάργησης (της εκμετάλλευσης των ζώων).
6. Αναγνωρίζουμε την αρχή της πολιτικής της μη βίας ως κατευθυντήρια αρχή του κινήματος των δικαιωμάτων των ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζετε ευγενικά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...