Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Σπισισμός και δικαιώματα των ζώων

Ο όρος σπισισμός προέρχεται από την αγγλική λέξη speciesism (species = είδος) και ουσιαστικά σημαίνει τη διάκριση μεταξύ δύο ειδών, η οποία αποφέρει την εκμετάλλευση του ενός είδους από το άλλο. Πρόκειται, δηλαδή, για μία έννοια παρόμοια με αυτή του ρατσισμού και του σεξισμού. Χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά από τον Βρετανό ψυχολόγο Ρίτσαρντ Ράιντερ το 1973. Κατά βάση χρησιμοποιείται από προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων οι οποίοι είναι αντίθετοι στην εφαρμογή του όρου.

Η βασική αρχή του κινήματος των δικαιωμάτων των ζώων, τώρα,  είναι ότι τα ζώα αξίζει να ζουν σύμφωνα με τη φύση τους μακρυά από εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φερόμαστε καλά στα ζώα ενώ τα εκμεταλλευόμαστε ή πριν τα σκοτώσουμε για τροφή. Σημαίνει ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθερα από την ανθρώπινη βιαιότητα και εκμετάλλευση όπως ακριβώς κι ο άνθρωπος.

Πρέπει να καταλάβουμε πως ο σεβασμός και η συμπόνια θα πρέπει να εκτείνονται προς όλα τα ζώα που είναι ικανά να νιώσουν πόνο, φόβο, πείνα, δίψα, μοναξιά, απελπισία και συντροφικότητα. Όταν αυτό το καταφέρουμε, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε την εργοστασιακή κτηνοτροφία, τα πειράματα σε ζώα και την εκμετάλλευση των ζώων για διασκέδαση.

«Η ζωή είναι ζωή - είτε πρόκειται για μια γάτα, ένα σκυλί ή έναν άνθρωπο. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ γάτας και ανθρώπου. Η ιδέα της διαφοράς είναι ανθρώπινη σύλληψη προς όφελος του ανθρώπου.» -- Sri Aurobindo (ποιητής και φιλόσοφος)

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ, πως δεν πρέπει να μπερδεύουμε το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων (animal rights movement) με το κίνημα της καλής διαβίωσης των ζώων (animal welfare movement). Το τελευταίο αναγνωρίζει τον πόνο των μη ανθρώπινων όντων και προσπαθεί να περιορίσει τις κακουχίες  με "ανθρωπιστικό" τρόπο αλλά δεν έχει ως στόχο την εξάλειψη της κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης των ζώων. Για παράδειγμα, μπορεί να φροντίζουν ώστε οι αγελάδες να έχουν αρκετό χώρο, το κατάλληλο φαγητό, κλπ αλλά δεν έχουν απαραιτήτως ενδοιασμούς όσον αφορά τη σφαγή των ζώων για τροφή αρκεί η σφαγή να γίνεται με τρόπο που να μην προκαλεί τον πόνο των ζώων. Ενώ αντίθετα οι προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων είναι ενάντιοι και στη σφαγή των ζώων και είναι συνεπώς αυστηρά φυτοφάγοι (vegans).

Όπως και να 'χει, τα ζώα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζουν μια ήρεμη ζωή χωρίς πόνο και δυστυχία, κι όπως έχει τονίσει ο Μαχάτμα Γκάντι «Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα του.»






Πηγές:   wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζετε ευγενικά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...