Ο αμάρανθος συγκεντρώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λυσίνης, ένα αμινοξύ που δεν παράγεται από το σώμα και που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο δημητριακό.
Η λυσίνη κάνει την πρωτεϊνη του αμάρανθου εξαιρετικά πολύτιμη καθώς ωφελεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση. Είναι πλούσια σε ασφαλή λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ, λινολενικά οξέα), μέταλλα, μαγνήσιο, σίδηρο,ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.Ακόμα η λυσίνη παράγει την καρνιτίνη, ένα συστατικό που βοηθά τα κύτταρα να ελευθερωθούν από λίπος και τοξίνες καθώς τους μεταφέρει τα ωφέλιμα στοιχεία της λυσίνης.
Είναι ένα παραμελημένο δημητριακό και σχετικά άγνωστο. Τόσο ωφέλιμο όμως!
Καλλιεργείται κυρίως στην λατινική Αμερική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ινκας πίστευαν ότι ο μικροσκοπικός, χρυσαφένιος αυτός σπόρος είχε υπερφυσικές δυνάμεις καθώς τους έδινε την αίσθηση του χορτασμού και άρα της αντοχής για πολλές ώρες!
Και μία συνταγή:
Σαλάτα Αμάρανθου (τίποτα δεν πάει χαμένο)
Υλικά:
1 κούπα αμάρανθος
3 κούπες νερό
1 παντζάρι (τον βολβό) ξεφλουδισμένο
1 μπρόκολο (χρησιμοποίησα το κυρίως μέρος χωρίς τα μπουκετάκια)
μερικά μανιτάρια αγαρικά (χρησιμοποίησα τα κοτσανάκια τους)
ελαιόλαδο
αλάτι
λίγη κάπαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το παντζάρι, το μπόκολο και τα μανιτάρια να βράσουν. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και βράζουμε τον αμάρανθο μέχρι να απορροφήσει το νερό του, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα δοχείο και ανακτεύουμε με τον αμάρανθο. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και αν θέλουμε λίγη κάπαρη.
Σημείωση: Χρησιμοποίησα μέρη του μπρόκολου και των μανιταριών, επειδή μου είχαν περισέψει από άλλες συνταγές. Τίποτα δεν πάει χαμένο.
aromacooking blogspot.com
sintagoulis.gr/tag
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζετε ευγενικά