Το κακάο είναι οι σπόροι του τροπικού φρούτου του ομώνυμου δένδρου, που καλλιεργείται στην Κεντρική και Λατινική Αμερική και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται κάτω από σκιές υψηλότερων δένδρων και η συλλογή του ώριμου καρπού τους γίνεται τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο. Το επιστημονικό όνομα Theobroma cacao στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει «τροφή των θεών» και στην αρχαιότητα, λόγω της μεγάλης αξίας τους, χρησιμοποιήθηκαν από τους Αζτέκους σαν νόμισμα για τις εμπορικές συναλλαγές τους. «Οι αποφλοιωμένοι σπόροι του κακάο, MONO στην ανεπεξέργαστη (ωμή) μορφή τους, θεωρούνται σήμερα μια νέα δημοφιλής θρεπτική τροφή.»
Το κακάο χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν αντισηπτικό για εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και μολύνσεις του δέρματος και των ματιών, όσο και σαν διουρητικό στην αντιμετώπιση οιδημάτων και κατακράτησης υγρών.
Χαρακτηριστικά:
• Η πλουσιότερη τροφή της φύσης σε μαγνήσιο.
• Η πλουσιότερη φυσική πηγή χρωμίου.
• Μία από τις υψηλότερες πηγές ψευδαργύρου και χαλκού.
• Πιθανόν η πλουσιότερη τροφή της φύσης σε μαγγάνιο και σίδηρο.
• Μία από τις υψηλότερες φυσικές πηγές βιταμίνης C (η επεξεργασμένη σοκολάτα δεν περιέχει βιταμίνη C επειδή η θερμότητα την καταστρέφει).
• Περιέχει, επίσης, ασβέστιο, κάλιο, θείο, βήτα-καροτίνη, λινολεϊκό οξύ, λιπάση και πρωτεϊνη.
• Είναι πλούσιο σε λιπαρά (15-40%).
• Προκαλεί αίσθημα χαράς και ευεξίας.
• Παρότι περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δεν επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως όταν είναι επεξεργασμένο (ψημένο ή βρασμένο).
• Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιοφλαβονοειδή) τα οποία προστατεύουν από βλάβες στο DNA, ιογενείς βλάβες, καρκίνο, δερματοπάθειες κτλ.
Τα ωμά φασόλια κακάο είναι καλύτερα γιατί δεν υπόκεινται σε κανενός είδους επεξεργασία, ενώ καλή είναι και η ωμή σκόνη κακάο που παράγεται με ψυχρή σύνθλιψη.
Το κακάο χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν αντισηπτικό για εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και μολύνσεις του δέρματος και των ματιών, όσο και σαν διουρητικό στην αντιμετώπιση οιδημάτων και κατακράτησης υγρών.
Χαρακτηριστικά:
• Η πλουσιότερη τροφή της φύσης σε μαγνήσιο.
• Η πλουσιότερη φυσική πηγή χρωμίου.
• Μία από τις υψηλότερες πηγές ψευδαργύρου και χαλκού.
• Πιθανόν η πλουσιότερη τροφή της φύσης σε μαγγάνιο και σίδηρο.
• Μία από τις υψηλότερες φυσικές πηγές βιταμίνης C (η επεξεργασμένη σοκολάτα δεν περιέχει βιταμίνη C επειδή η θερμότητα την καταστρέφει).
• Περιέχει, επίσης, ασβέστιο, κάλιο, θείο, βήτα-καροτίνη, λινολεϊκό οξύ, λιπάση και πρωτεϊνη.
• Είναι πλούσιο σε λιπαρά (15-40%).
• Προκαλεί αίσθημα χαράς και ευεξίας.
• Παρότι περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δεν επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως όταν είναι επεξεργασμένο (ψημένο ή βρασμένο).
• Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιοφλαβονοειδή) τα οποία προστατεύουν από βλάβες στο DNA, ιογενείς βλάβες, καρκίνο, δερματοπάθειες κτλ.
Τα ωμά φασόλια κακάο είναι καλύτερα γιατί δεν υπόκεινται σε κανενός είδους επεξεργασία, ενώ καλή είναι και η ωμή σκόνη κακάο που παράγεται με ψυχρή σύνθλιψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζετε ευγενικά