Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΣΙΡΟΠΙ-ΝΕΚΤΑΡ ΑΓΑΥΗΣ



Η μπλε Αγαύη (Agave Tequiliana) είναι ένα κακτοειδές φυτό, που φύεται μόνο στις ερήμους του Μεξικού. Είναι το φυτό απ'όπου δημιουργείται και η γνωστή Μεξικάνικη τεκίλα. Το σιρόπι της εξάγεται από τα φύλλα του φυτού, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας η οποία δεν ξεπερνάει σε κανένα στάδιο μεταποίησης τους 45 βαθμούς κελσίου, ώστε να είναι ζωντανό και ευεργετικό, με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία ανέπαφα.

Η γεύση του νέκταρ αυτού θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μέλι και καραμέλα και θεωρείται σήμερα παγκοσμίως το καλύτερο γλυκαντικό μέσο.

Το σιρόπι Αγάβης που κυκλοφορεί στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων είναι "ξανθό", πολύ ανοιχτό στο χρώμα, σχεδόν διαυγές, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν έχει υποστεί θέρμανση, παστερίωση και πιθανή ανάμειξη με σιρόπι καλαμποκιού (πολλές εταιρείες στο Μεξικό το κάνουν αυτό).


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

- Το σιρόπι μπλε Αγαύης θεωρείται πιο γλυκό κατά 1,5 φορά από το μέλι και την κοινή επεξεργασμένη ζάχαρη. Γι'αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ως υγιεινό υποκατάστατο γλυκαντικού, όπου οι συνταγές το απαιτούν.

- Το νέκταρ μπλε Αγαύης έχει υπέροχη γεύση. Η ουδέτερη γλυκιά γεύση του είναι διακριτική και δεν επηρρεάζει, ούτε υπερισχύει άλλων γεύσεων σε διάφορες συνταγές. Γι'αυτό είναι αγαπημένο προϊόν σε γκουρμέ συνταγές πολυτελών εστιατορίων στην Αμερική και στην Αγγλία.

- Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GL 30) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δίαιτες διαβητικών ασθενών.

- Περιέχει ινουλίνη (πρεβιοτική φυτική ίνα), η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη διατήρηση ή επαναφορά της υγιούς εντερικής χλωρίδας. Επίσης η ινουλίνη βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην περισταλτική κίνηση του παχέως εντέρου (αφόδευση).

- Μειώνει την επιθυμία (λιγούρα) για υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, κόλα, αναψυκτικά, μέλι), γιατί προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού για περισσότερη ώρα, χωρίς ανεπιθύμητες μεταβολές του ζακχάρου του αίματος.

- Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου (170mg στη 1 κουτ. σούπας), όπως επίσης σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.


ΧΡΗΣΕΙΣ

Το σιρόπι μπλε Αγαύης χρησιμοποιείται σε συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής, αλλά και ως γλυκαντικό σε χυμούς, τσάι, smoothies.
Δίνει υπέροχη γεύση και κάνει ανεκτούς ή εύγευστους τους περισσότερους χυμούς πράσινων λαχανικών.

Χρησιμοποιήστε το ως συστατικό ντρέσινγκ στις σαλάτες σας, στις σπιτικές μαρμελάδες, αντί για μέλι και στα δημητριακά ή το ψωμί σας. Διαλύεται στιγμιαία εξίσου εύκολα σε ζεστά και κρύα ροφήματα.

Επωφεληθείτε αυτής της τόσο απολαυστικής και ευπροσάρμοστης τροφής!

1 σχόλιο:

Εδώ σχολιάζετε ευγενικά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...